La traduction française n'est pas encore complète. Nous vous remercions pour votre patience. Contactez-nous pour plus d'informations en français.

Verkoop je woning per opbod

Een methode van woningen verkopen kan via opbod.
Let op ! niet alle te koop aangeboden woningen komen hiervoor in aanmerking.

Wat ?

Het pand wordt aan een startprijs gepubliceerd en na de bieding worden de verkoper en de kandidaat-koper met elkaar in contact gebracht om zodoende al dan niet verder te onderhandelen over de prijs.

De reden ?

Hoe vaak gebeurt het niet dat, wanneer een woning te koop wordt aangeboden, er een te hoge vraagprijs ingesteld wordt? Meestal raakt de woning dan ook niet verkocht en moet de prijs omlaag. Je kan de zaak omdraaien en starten met een correcte en aantrekkelijke, vanaf-prijs. Hierdoor komen er veel geïnteresseerden op de woning af. Deze opportuniteit zal de bieders weten te overtuigen en zo kunnen de biedingen werkelijk de verwachtingen overstijgen.
Vaak wordt een woning met een reële waarde van ca 150 000 euro, tegen beter weten in, aangeboden voor pakweg 180 000 euro. Door gebrek aan interesse moet de verkoper zijn prijs bijstellen en krijgt de woning na maanden de reputatie “verbrand” te zijn. De potentiële kopers, die liever de kat uit de boom kijken, wachten tot de prijs nog verder zakt.
Zo is het in bepaalde gevallen beter de woning aan tegen een correcte vanaf-prijs, van bijvoorbeeld ca 144 000 euro en laat de markt haar werk doen. Door de grote groep potentiële kopers te laten opbieden zou de reële waarde van ca 150 000 euro algauw bereikt zijn, of deze overstijgen.
Een juiste vanaf-prijs zal immers meer geïnteresseerden voor de woning aantrekken, waardoor een realistische marktprijs gehaald wordt en de kans op een snelle succesvolle verkoop toeneemt. Bovendien verloopt dit hele proces in een bijzonder korte tijdspanne, zodat de “reputatie” van de woning nooit wordt aangetast. En met de zekerheid dat de woning in geen enkel geval verkocht wordt ónder de prijs die de verkoper initieel voor ogen had.